ABN AMRO beleggen

Beleggen in ABN AMRO is bijna mogelijk want de beursgang is aanstaande. Bekende banken zoals ING (en binnenkort dus ABN) staan steevast in de toplijstjes met meest verhandelde aandelen. We lichten de populariteit graag toe en beginnen met de geschiedenis.

Geschiedenis van ABN AMRO

Het is maart 1824 en Koning Willem I besluit de Nederlandsche Handelmaatschappij (NHM) op te richten. Het doel was om handel, bedrijvigheid en scheepvaart te  bevorderen. Het was een particulier bedrijf maar Koning Willem I had veel invloed op het beleid. Hij kocht 4.000 aandelen van 1.000 gulden in het opgerichte bedrijf.

Het bedrijf verdiende veel geld met opium, textiel en andere grondstoffen. Pas vanaf 1930 legt het bedrijf de focus meer op de Nederlandse markt. In 1964 fuseerde het bedrijf met de Twentsche Bank: ABN AMRO was geboren.

Na de fusie was ABN een van de grootste banken van Nederland. In het jaar 1999 werd het klassieke hoofdkantoor op de Amsterdamse Vijzelgracht verruilt voor een statig hoofdkantoor op de Zuidas.

In 2006 is ABN AMRO een van de 15 grootste banken ter wereld. Dan wordt de ABN ARMO aandelen overgenomen door Fortis, de Royal Bank of Scotland en Banco Santander. De aandeelhouders ontvangen een mooie prijs voor de aandelen.

Het vervolg is bekend: de kredietcrisis breekt uit en het consortium blijkt de overname niet te kunnen betalen.  Wouter Bos moet de bank nationaliseren om het bedrijf te redden. De Nederlandse regering wil de investeringen deels terugverdienen met een beursgang. Het bestuur moet de bank klaarmaken voor de grootste Nederlandse beursgang van dit decennium.

ABN AMRO beleggers-informatie

Volgens Dijsselbloem was het altijd al duidelijk dat het een tijdelijke noodmaatregel was en dat ABN AMRO weer zou worden verkocht. Nu de resultaten laten zien dat de bedrijfseconomische prestaties van de bank goed zijn is een beursgang een logische stap.

De relevante informatie voor beleggers:

  • de eerste aandelenuitgifte gaat vermoedelijk om 20 tot 30 procent van de aandelen
  • ongeveer 10 procent van deze tranche is bedoeld voor particulieren
  • de rest gaat naar institutionele beleggers en grote investeerders
  • de geschatte opbrengst van de beursgang is minimaal 15 miljard euro
  • de opbrengst gaat naar de aflossing van de staatsschuld.
  • ABN krijgt een beschermingsconstructie tegen vijandige overnames.

Belangrijk is natuurlijk de introductiekoers van het aandeel. Dat is nu nog onbekend maar die zal wellicht rond de 17 euro liggen. Die bedrag valt af te leiden uit de geschatte opbrengst van ruim 15 miljard en een totaal aantal van 912 miljoen aandelen.